Op zoek naar het perfecte kunstwerk?
Download de tips!

De kunstuitleen: hoe werkt dat eigenlijk?

20-12-2017

Hoe werkt de kunstuitleen?

De meeste galerieën bieden je de mogelijkheid om kunst te lenen of te huren, dit wordt ook wel de kunstuitleen genoemd. Bij elke galerie steekt de kunstuitleen net weer een beetje anders in elkaar. Maar in grote lijnen komt het vaak hierop neer:

Je huurt/leent kunst van de kunstgalerie. Hiervoor betaal je een klein percentage van de waarde van het beeld of schilderij per maand. Meestel ligt dit tussen de 3% en 5%. Een gedeelte van het betaalde bedrag (bijv 2%) spaar je op, dit is jouw ‘tegoed’ bij de galerie. Zie het alsof de galerie dit gedeelte in een spaarpotje voor jou bewaart. Dit spaarpotje kun je later gebruiken om kunst te kopen.

Soms zit er een maximale tijdsduur verbonden aan de huur/uitleen van een kunstwerk, bijvoorbeeld een jaar. Wanneer deze periode is verstreken, is het wel mogelijk om het werk om te ruilen en een ander kunstwerk te lenen/huren. Je tegoed blijft dan staan.


De voordelen van kunst huren via de kunstuitleen.

Kunst huren via de kunstuitleen kan verschillende voordelen hebben. Hieronder heb ik drie belangrijke opgenoemd:

- Wanneer je kunst huurt zit je niet aan één kunstwerk vast. Door gebruik te maken van de kunstuitleen kun je kunst in huis wisselen wanneer je dat wilt. Handig wanneer je gaat verhuizen, snel op iets uitgekeken raakt of vaak dingen in huis verandert.

- Door kunst eerst te huren maak je de aanschaf van een duur kunstwerk bereikbaarder. Wanneer je weg bent van een kunstwerk, maar het aankoopbedrag (nog) niet binnen jouw budget ligt. Kun je ervoor kiezen het kunstwerk eerst te lenen/huren. Je betaalt dan een laag bedrag per maand en spaart hiermee om het kunstwerk later te kopen. Ook voorkom je zo dat het werk aan iemand anders verkocht wordt, terwijl jij spaart.

- De kunstuitleen is ook een goede oplossing wanneer je een grote twijfelaar bent. Prachtig dat schilderij of beeld in de galerie. Maar zou het bij jou thuis ook wel staan?  Is het niet te groot of te klein? Kleurt het wel mooi bij het interieur? En raak je er niet op uitgekeken? Een goede manier om antwoord op al deze vragen te vinden, is om het kunstwerk eerst een periode te huren. Daarna is het makkelijker besluiten of je dit schilderij/beeld wilt houden, of toch liever een ander kunstwerk uit wilt proberen.


Kunst huren van Susan Ruiter

In mijn galerie huur/leen je een kunstwerk voor een klein bedrag per maand. (Vraag me gerust naar het maandbedrag wanneer je een schilderij op het oog hebt.) Je kunt een kunstwerk maximaal een jaar huren. Gedurende of aan het einde van dit jaar kun je drie keuzes maken:

- Je koopt het kunstwerk; Alle huur die je hebt betaald wordt in mindering gebracht van het aankoopbedrag.
- Je huurt een ander kunstwerk: 40% van de betaalde huur blijft staan als ‘spaarbedrag’.
- Je stopt met huren. : 40% van de betaalde huur blijft staan als ‘spaarbedrag’.

Een voorbeeld van de kunstuitleen in galerie Susan Ruiter:Wil je meer weten over het huren van kunst via de kunstuitleen? Of heb je andere vragen voor me? Stel ze dan gerust of klik even door naar de video.

Creatieve groetjes,


Susan

Deel dit bericht
De kunstuitleen: hoe werkt dat eigenlijk?

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks mijn vrolijke nieuwsbrief met aanbiedingen, tips en nieuws.