Hoe moet je een schilderij ophangen?: 10 do's en don'ts

01-06-2017

Je hebt eindelijk dat schilderij gekocht dat je zo graag wilde. Maar waar moet het komen? En waar moet je op letten bij het ophangen ervan? Lees er alles over in deze blog…

  1. Hang een schilderij niet boven een warmtebron zoals een open haard, radiator of in de felle zon. Niet alleen kan het schilderij hierdoor gaan verkleuren, ook de lijst kan krom gaan trekken. Al zal dit bij mijn schilderijen niet snel gebeuren, deze hebben namelijk een aluminium frame (in plaats van hout) en zijn voorzien van een laag uv-lak dat beschermt tegen verkleuringen.

  2. Mensen houden van symmetrie. (Wist je dat we mensen met symmetrische gezichten zelfs het knapst vinden?) Wanneer je een schilderij boven een meubel hangt komt deze meestal het mooist uit als hij netjes in het midden hangt.  3. Zorg dat het schilderij mooi belicht wordt. Hangt het schilderij niet op een lichte plek in het huis? Overweeg dan eens om er een spotje op te richten. Zo komt het schilderij veel mooier uit.

  4. Niet te klein! Een klein schilderij kan een prachtige blikvanger zijn. Maar niet eenzaam boven een driezitsbank. Kies het liefst voor een werk dat net iets smaller is dan het meubel waar je het boven hangt.  5. Maak gebruik van een ophangsysteem. Je kunt hiervoor een rails plaatsen op je muur. Heb je een nieuw huis of laat je de muur stucen? Dan kun je deze rails zelfs laten integreren in de muur. Voordeel van een rails is dat je geen gaatje in de muur hoeft te boren wanneer je een schilderij ophangt en je kunt het schilderij makkelijk verplaatsen.

  6. Kies voor een collage van kunstwerken in plaats van één groot werk. In een hal kan dit bijvoorbeeld erg leuk zijn. Het zorgt voor warmte en sfeer en geeft een speels effect. Zorg wel dat de werken bij elkaar passen en elkaar versterken. Voordat je de schilderijen ophangt kun je eerst afdrukken van karton op de muur plakken. Zo kun je goed bepalen waar de kunstwerken moeten komen.  7. Geef een schilderij de ruimte. Heb je een groot schilderij als blikvanger opgehangen? Laat de rest van de muur dan leeg. Zorg dat het niet ‘verdrinkt’ tussen allerlei andere decoratie.

  8. Vaak hangen mensen een schilderij te hoog. Maar hierdoor krijgt het kunstwerk niet de aandacht die het verdient. Of het ziet er gewoon gek uit. Hang het middelpunt van het schilderij daarom op ooghoogte.  9. Een verkeerde lijst kan afbreuk doen aan een schilderij. Als je graag een lijst wil, zorg dan dat deze bij de stijl en kleuren van het werk past en niet teveel afleidt. Lijstenmakers helpen je hier graag bij.

  10. Zorg dat een schilderij zo vlak mogelijk tegen de muur ophangt. Zo voorkom je vervelende schaduwen of fout lichtinval die het beeld van je mooie kunstwerk niet ten goede komen.Meer weten over het ophangen van een schilderij? Of hulp nodig met het ophangen van een schilderij dat je bij mij in de galerie gekocht hebt? Neem dan gerust contact met me op.

Creatieve groetjes,


Susan

Deel dit bericht
Hoe moet je een schilderij ophangen?: 10 do's en don'ts

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks mijn vrolijke nieuwsbrief met aanbiedingen, tips en nieuws.