Op zoek naar het perfecte kunstwerk?
Download de tips!

Een kunstwerk in opdracht laten maken: hoe werkt dat?

15-05-2019

Bij veel kunstenaars kun je niet alleen de kunst kopen die zij zelf al hebben gemaakt. Maar kun je ook een schilderij of beeld in opdracht laten maken. Op die manier heb je (tot bepaalde hoogte en wisselend per kunstenaar) ook invloed op het formaat, de onderwerpen en de kleuren van jouw kunstwerk. Zo kun je dus een persoonlijk schilderij of beeld laten maken, door er persoonlijke details in te laten verwerken. Of misschien wil je wel een familie schilderij laten maken.

Voorbeelden van schilderijen op maat.

Ik heb genoeg voorbeelden van schilderijen die ik op maat heb gemaakt. Ik vind opdrachten altijd erg leuk om te maken, omdat ze me regelmatig uitdagen iets nieuws te ontwerpen/bedenken. Zo heb ik al meerdere logo’s mogen maken, een trouwkaart, maar ook schilderijen met familieleden, (huis)dieren, sieraden en andere persoonlijke details erop afgebeeld. Meestal in mijn eigen stijl (de “dikke dames”). Maar soms ook compleet iets anders.


                   
Schilderij in opdracht in eigen stijl van foto.                           Schilderij in opdracht in de Animalicous Art stijl.

Hoe laat je een schilderij in opdracht maken?

Hoe kunst in opdracht laten maken in zijn werk gaat, verschilt natuurlijk een beetje per kunstenaar. Daarom spreek ik hier vanuit mijzelf en hoe het bij mij over het algemeen verloopt.
 
Kunst in opdracht begint meestal met een verzoek. Het kan zijn dat iemand een schilderij mooi vind dat al verkocht is en vervolgens iets vergelijkbaars wil laten schilderen. (Ik maak een schilderij nooit twee keer.) Het kan ook zijn dat iemand een bepaalde maat wil, in verband met de plek waar het moet komen te hangen. Of dat er een specifiek onderwerp geschilderd moet worden.

Soms verloopt de aanvraag voor een kunstwerk in opdracht per email. Maar meestal komt die persoon een keer langs in de galerie. Of ga ik naar de klant thuis. Dit laatste is vaak prettig als het om een groot schilderij gaat. Ik neem dan enkele werken mee. Zodat we samen goed kunnen bepalen welk formaat en welke kleuren mooi uitkomen op de plek waar het kunstwerk in opdracht moet komen te hangen.

Bij de klant langs met enkele werken om de formaten en kleuren te bepalen.

Nadat ik wat vragen gesteld heb, vorm ik vaak al vrij snel een beeld in mijn hoofd en ga ik aan de slag. Ik maak vrijblijvend één of meerdere schetsen. De klant kan mij vervolgens vertellen wat ze aanspreekt in de schets(en) en wat ze graag nog anders zou zien. Soms is dit wat lastig omdat een schets natuurlijk heel anders toont dan een schilderij. Wanneer het nodig is maak ik nog een nieuwe schets. Ook stuur ik een offerte, eventueel voor verschillende maten en materialen.

     
                                                         Schetsen voor klant met 3 katten en huis in het bos.

Wanneer de klant tevreden is met de schets en de offerte vraag ik een aanbetaling. Wanneer de aanbetaling binnen is bestel ik een doek in het juiste formaat en ga ik aan het werk. Ik neem meestal 3 – 4 maanden de tijd om een schilderij in opdracht af te maken. Dan weet ik zeker dat ik het op tijd af krijg.
 
Als het schilderij af is vraag ik de klant om langs te komen in de galerie. Of stuur ik een foto. Dit doe ik voordat het schilderij afgelakt is, zodat er eventueel nog wijzigingen aangebracht kunnen worden. Mocht het werk echt niet zijn wat de klant voor ogen had, dan zijn zij niet verplicht het af te nemen. Dit is echter nog nooit gebeurd gelukkig.

Na het aflakken met UV-lak, is het werk klaar en kan het opgehaald worden en vraag ik om de resterende betaling. Regelmatig breng ik ook zelf het werk bij de klant thuis en wanneer nodig neem ik mijn partner mee zodat we het schilderij in opdracht meteen op kunnen hangen.

Schilderij meteen opgehangen bij afleveren.

Certificaat van Echtheid voor kunstwerk

Zodra het kunstwerk in opdracht betaald is stuur ik een ‘Certificaat van Echtheid’. Hierop staat de titel en een foto van het kunstwerk en mijn handtekening. Dit bewijst dat je een origineel schilderij van mijn hand hebt.


Heb je vragen over het in opdracht maken van een schilderij? Of zou je zelf informatie willen over een kunstwerk in opdracht? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met me op. 

Creatieve groetjes,


Susan

Deel dit bericht
Een kunstwerk in opdracht laten maken: hoe werkt dat?

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks mijn vrolijke nieuwsbrief met aanbiedingen, tips en nieuws.