Dikke dames schilderijen - en wat je erover moet weten.

18-12-2017

Dikke dames schilderijen

Mijn kunstwerken worden, samen met de werken van een aantal andere kunstenaars, vaak geschaard onder de categorie: ‘dikke dames schilderijen’. Veel mensen halen hierdoor de namen van de dikke dames kunstenaars door elkaar, of gaan er vanuit dat het allemaal door één hand geschilderd is. Wanneer je de werken naast elkaar ziet, zoals verderop in dit artikel, zal je echter zien dat er duidelijke verschillen zijn tussen mijn schilderijen en de andere schilderijen van dikke dames.

Zelf ben ik geen groot fan van de term 'dikke dames kunst'. Ik vind het wat denigrerend klinken en gebruik het dan ook nooit in mijn communicatie. Natuurlijk, mijn dames zijn vaak wat voller. Maar dit komt vooral doordat ik het fijn vind om ronde vormen te schilderen. Ik heb het dan ook liever over: ‘Vrolijke, zelfverzekerde dames met mooie rondingen.’


Dikke dames kunstenaars

Een aantal andere kunstenaars die bekend staan om hun dikke dames schilderijen zijn Gerdine Duijsens, Ada Breedveld en Theo Broeren. Hieronder zie je afbeeldingen van kunstwerken van deze kunstenaars én een schilderij van mij bij elkaar.


Originele dikke dames schilderijen en prints/zeefdrukken.

Naast de duidelijke verschillen die je hierboven ziet, is een ander groot verschil dat de schilderijen van sommige ‘dikke dames kunstenaars’ in grote oplagen geproduceerd worden. Er worden bijvoorbeeld in grote oplagen zeefdrukken van de werken gemaakt. Ik heb daarentegen slechts twee zeefdrukken (ook wel grafieken genoemd). Verder is al mijn werk origineel, dit betekent dat er maar één van is. Zelfs van mijn grafieken is de oplage klein (25 stuks) en ook deze zijn nog met de hand bewerkt, waardoor iedere grafiek toch weer uniek is.


Handtekening en signatuur

Verder zijn mijn dikke dames (laat ik ze nu voor één keer maar even zo noemen), altijd herkenbaar aan de vrolijke heldere kleuren, de afgewerkte details en het feit dat ze maar één oog hebben. Weet je nog niet zeker welke van welke kunstenaar jij een dikke dames schilderij voor je neus hebt? Kijk dan naar de signatuur, de hantekening van de kunstenaar, die staat meestal rechts onderaan het schilderij.

Ik hoop dat ik met dit stuk één en ander heb mogen verduidelijken over de misvattingen omtrent dikke dames kunst. Heb je nog vragen? Dan kun je die uiteraard altijd stellen.

Creatieve groetjes,


Susan

Deel dit bericht
Dikke dames schilderijen - en wat je erover moet weten.

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks mijn vrolijke nieuwsbrief met aanbiedingen, tips en nieuws.