Op zoek naar het perfecte kunstwerk?
Download de tips!

6 fouten die beginnende kunstenaars vaak maken - deel 3

01-02-2017

Neem afstand van je werk. 
Je wilt je schilderij in één keer afhebben, je bent ermee bezig en ziet steeds iets nieuws. Nog even dit veranderen, hier nog wat meer blauw, deze details zijn nog niet perfect. Herkenbaar? Dan maak jij een fout.

Wanneer je continu dicht op je schilderij zit of staat, zie je niet hoe iemand ernaar kijkt als het straks aan de muur hangt. Als je dicht op het schilderij zit wil je ook dat alles in detail klopt. Het geeft echter veel meer een schilderachtig effect wanneer alles van een afstand lijkt te kloppen, maar dit van dichtbij niet altijd zo is.

Neem dus regelmatig even afstand van je werk. Het beste kun je na één of twee lagen even iets anders gaan doen. Zelf werk ik bijvoorbeeld altijd aan meerdere doeken tegelijk. Ik zet ze dan om de beurt even aan de kant. En wanneer ik er dan weer aan één verder ga, heb ik er weer een frisse kijk op.

Werk aan meerdere doeken tegelijk.(Werk aan meerdere doeken tegelijk)
 

Niet meteen resultaat verwachten
Verwacht niet dat je schilderij er binnen een uur of zelfs een dag helemaal naar je zin uitziet. Door te werken in lagen moet je vooruit denken, aan hoe het schilderij moet gaan worden:

Wordt het een schilderij met mensen erop? Schilder dan eerst het complete doek in huidskleur. Vervolgens maak je (met krijt) een schets op het doek. Pas dáárna schilder je de achtergrond de kleur die je wilt hebben. (En ook dit bouw je weer in lagen op.)

Op deze manier lijkt je werk na de eerste paar lagen nog helemaal niet op het plaatje dat je in je hoofd hebt. Toch zorgt dit er wel voor dat je uiteindelijk het mooiste eindresultaat hebt.
(Je schilderij lijkt na de eerste lagen nog niet op het plaatje in je hoofd.)

Deel dit bericht
6 fouten die beginnende kunstenaars vaak maken - deel 3

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks mijn vrolijke nieuwsbrief met aanbiedingen, tips en nieuws.