HOE WERKT DE KUNSTUITLEEN?


20-12-2017

De meeste galerieën bieden de mogelijkheid aan om kunst te lenen of te huren, dit wordt ook wel de kunstuitleen genoemd. Bij elke galerie steekt de kunstuitleen net weer een beetje anders in elkaar. Maar in grote lijnen komt het vaak hierop neer:

Je huurt/leent kunst. Hiervoor betaal je een klein percentage van de waarde van het schilderij per maand. Een gedeelte van het bedrag spaar je op, dit is jouw ‘tegoed’ bij de galerie. Je tegoed kun je later gebruiken om een kunstwerk aan te schaffen. Soms zit er een maximale tijdsduur verbonden aan de huur/uitleen van één kunstwerk, bijvoorbeeld een jaar. Wanneer deze periode is verstreken, is het wel mogelijk om het werk om te ruilen en een ander kunstwerk te lenen/huren. Je tegoed blijft dan staan.

Waarom zou je gebruik maken van de kunstuitleen?
Gebruik maken van de kunstuitleen kan verschillende voordelen hebben. Hieronder heb ik drie belangrijke opgenoemd:

- Je zit niet aan één kunstwerk vast. Door gebruik te maken van de kunstuitleen kun je kunst in huis wisselen wanneer je dat wilt. Handig wanneer je gaat verhuizen, snel op iets uitgekeken raakt of vaak dingen in huis verandert.
- Het maakt de aanschaf van een duur kunstwerk bereikbaarder. Wanneer je weg bent van een kunstwerk, maar het aankoopbedrag (nog) niet binnen jouw budget ligt. Kun je ervoor kiezen het kunstwerk eerst te lenen/huren. Je betaalt dan een laag bedrag per maand en spaart hiermee om het kunstwerk later te kopen. Ook voorkom je dat het werk aan iemand anders verkocht wordt.
- Wanneer je een twijfelaar bent. Prachtig dat schilderij of beeld in de galerie. Maar zou het bij jou thuis ook wel staan?  Is het niet te groot of te klein? Kleurt het wel mooi bij het interieur? En raak je er niet op uitgekeken? Een goede manier om antwoord op al deze vragen te vinden, is om het kunstwerk eerst een periode te huren. Daarna is het makkelijker besluiten of je dit werk wilt houden, of toch liever een ander werk uit wilt proberen.

Hoe de kunstuitleen bij mij in zijn werking gaat.
Je huurt/leent een kunstwerk voor een klein bedrag per maand. Je kunt een kunstwerk maximaal een jaar huren. Gedurende of aan het einde van dit jaar kun je drie keuzes maken:

- Je koopt het kunstwerk; Alle huur die je hebt betaald wordt in mindering gebracht van het aankoopbedrag.
- Je huurt een ander kunstwerk: 40% van de betaalde huur blijft staan als ‘spaarbedrag’.
- Je stopt met huren. : 40% van de betaalde huur blijft staan als ‘spaarbedrag’.

Een voorbeeld van de kunstuitleen in galerie Susan Ruiter:Deel dit bericht op:
Facebook Twitter Google LinkedIn EmailNieuwsbrief
Maandelijks gratis aanbiedingen, tips, nieuws en blogs ontvangen?
Exposities
Wilt u ook exposeren met het werk van Susan Ruiter?
Neem contact op


Galerieën
Werk van Susan Ruiter vindt u permanent bij een aantal nationale en internationale galerieën.
Bekijk galerieën


Contact


Atelier / Galerie

Hoogstraat 125
3131 BM Vlaardingen
Tel. 06 13174733
info@susanruiter.nl

Plan route

Privacystatment
Openingstijden

Openingstijden
Donderdag 11:00 - 17:00 uur
Vrijdag 11:00 - 17:00 uur
Zaterdag 11:00 - 17:00 uur

Op afspraak
Op afspraak: 06 13174733