DIKKE DAMES SCHILDERIJEN - en wat je erover moet weten.


17-12-2017

Mijn kunstwerken worden, samen met de werken van een aantal kunstenaars, vaak geschaard onder de categorie: ‘dikke dames schilderijen’. Veel mensen halen hierdoor de namen van de kunstenaars door elkaar, of gaan er vanuit dat het allemaal door één hand geschilderd is. Wanneer je de werken naast elkaar ziet, zoals verderop in dit artikel, zal je echter zien dat er duidelijke verschillen zijn tussen mijn werk en de andere werken van ‘dikke dames’.

Zelf ben ik geen groot fan van de term ‘dikke dames schilderijen’. Ik vind het wat denigrerend klinken en gebruik het dan ook nooit in mijn communicatie. Natuurlijk, mijn dames zijn vaak wat voller. Maar dit komt vooral doordat ik het fijn vind om ronde vormen te schilderen. Ik heb het dan ook liever over: ‘Vrolijke, zelfverzekerde dames met mooie rondingen.’

Een aantal andere kunstenaars die bekend staan om hun ‘dikke dames schilderijen’ zijn Gerdine Duijsens, Ada Breedveld en Theo Broeren. Hieronder zie je afbeeldingen van werken van deze kunstenaars én mijn werk bij elkaar.


Naast de duidelijke verschillen die je hierboven ziet, is een ander groot verschil dat de werken van sommige ‘dikke dames kunstenaars’ in grote oplagen geproduceerd worden. Er worden bijvoorbeeld in grote oplagen zeefdrukken van de werken gemaakt. Ik heb daarentegen slechts twee zeefdrukken (ook wel grafieken genoemd). Verder is al mijn werk origineel, dit betekent dat er maar één van is. Zelfs van mijn grafieken is de oplage klein (25 stuks) en ook deze zijn nog met de hand bewerkt, waardoor iedere grafiek toch weer uniek is.

Verder zijn mijn ‘dikke dames’ (laat ik ze nu voor één keer maar even zo noemen), altijd herkenbaar aan de vrolijke heldere kleuren, de afgewerkte details en het feit dat ze maar één oog hebben. Weet je nog niet zeker welke van welke kunstenaar jij een ‘dikke dames schilderij’ voor je neus hebt? Kijk dan naar de signatuur, die staat meestal rechts onderaan het schilderij.

Ik hoop dat ik met dit stuk één en ander heb mogen verduidelijken omtrent de misvattingen van de term ‘dikke dames schilderijen’. Heb je nog vragen? Dan kun je die uiteraard altijd stellen.

Fijne dag,

Susan

Deel dit bericht op:
Facebook Twitter Google LinkedIn EmailNieuwsbrief
Maandelijks gratis aanbiedingen, tips, nieuws en blogs ontvangen?
Exposities
Wilt u ook exposeren met het werk van Susan Ruiter?
Neem contact op


Galerieën
Werk van Susan Ruiter vindt u permanent bij een aantal nationale en internationale galerieën.
Bekijk galerieën


De workshop waar velen van de Korenbeurs bezoekers in geïnteresseerd waren komt er al snel aan!! Op woendag 13 juni van 10:30 tot 17:00 uur organiseer ik samen met Janny Vos Kunst een exclusieve schilderworkshop in hotel De Korenbeurs - Made. Tijdens de schilderworkshop begeleid ik je door het hele proces en leer ik je alles over materiaal- en kleurgebruik, vlakverdeling, vormgeving en andere vaardigheden. De focus ligt op het maken van je eigen ontwerp. Inspiratie mag opgedaan worden uit afbeeldingen, maar doel is om er wel iets \"eigens\" van te maken. Uiteraard help en begeleid ik je hier bij. De workshop kost €140 en daarvoor krijg je: • Katoenen doek van 60x60 of 50x70 cm • Gebruik van benodigde schildermaterialen • Persoonlijke begeleiding op niveau (voor beginners én gevorderden) • Koffie/thee/sapje met lekkers • Luxe maaltijdsalade in het restaurant • Eigen kunstwerk gaat met je mee naar huis Heb je vragen of wil je je inschrijven? Mail mij op: info@susanruiter.nl VOL = VOL (max. 10 deelnemers)

Contact


Atelier / Galerie

Hoogstraat 125
3131 BM Vlaardingen
Tel. 06 13174733
info@susanruiter.nl
Maak route

Privacystatment
Openingstijden

Donderdag 11:00 - 17:00 uur
Vrijdag 11:00 - 17:00 uur
Zaterdag 11:00 - 17:00 uur

Andere dagen
Op afspraak: 06 13174733