10 DO'S EN DONT'S - bij het ophangen van een schilderij


01-06-2017
Je hebt eindelijk dat schilderij gekocht dat je zo graag wilde. Maar waar moet het komen? En waar moet je op letten bij het ophangen ervan? Lees er alles over in deze blog…

 1. Hang een schilderij niet boven een warmtebron zoals een open haard, radiator of in de felle zon. Niet alleen kan het schilderij hierdoor gaan verkleuren, ook de lijst kan krom gaan trekken. Al zal dit bij mijn schilderijen niet snel gebeuren, deze hebben namelijk een aluminium frame (in plaats van hout) en zijn voorzien van een laag uv-lak dat beschermt tegen verkleuringen.

 2. Mensen houden van symmetrie. (Wist je dat we mensen met symmetrische gezichten zelfs het knapst vinden?) Wanneer je een schilderij boven een meubel hangt komt deze meestal het mooist uit als hij netjes in het midden hangt. 3. Zorg dat het schilderij mooi belicht wordt. Hangt het werk niet op een lichte plek in het huis? Overweeg dan eens om er een spotje op te richten. Zo komt het schilderij veel mooier uit.

 4. Niet te klein! Een klein schilderijtje kan een prachtige blikvanger zijn. Maar niet eenzaam boven een driezitsbank. Kies het liefst voor een werk dat net iets smaller is dan het meubel waar je het boven hangt. 5. Maak gebruik van een ophangsysteem. Je kunt hiervoor een rails plaatsen op je muur. Heb je een nieuw huis of laat je de muur stucen? Dan kun je deze rails zelfs laten integreren in de muur. Voordeel van een rails is dat je geen gaatje in de muur hoeft te boren en het schilderij makkelijk kunt verplaatsen.

 6. Kies voor een collage van werken in plaats van één groot werk. In een hal kan dit bijvoorbeeld erg leuk zijn. Het geeft warmte en sfeer en breng een speels effect. Zorg wel dat de werken bij elkaar passen en elkaar versterken. Voordat je ze ophangt kun je eerst afdrukken van karton op de muur plakken. Zo kan je goed bepalen waar de werken moeten komen. 7. Geef een werk de ruimte. Heb je een mooie blikvanger hangen. Laat de rest van de muur dan leeg. Zorg dat het niet ‘verdrinkt’ tussen allerlei andere decoratie.

 8. Vaak hangen mensen een schilderij te hoog. Maar hierdoor krijgt het niet de aandacht die het verdient. Of het ziet er gewoon gek uit. Hang het middelpunt van het schilderij daarom op ooghoogte. 9. Een verkeerde lijst kan afbreuk doen aan een schilderij. Als je graag een lijst wil, zorg dan dat deze bij de stijl en kleuren van het werk past en niet teveel afleidt. Lijstenmakers helpen je hier graag bij.

 10. Zorg dat een schilderij zo vlak mogelijk tegen de muur hangt. Zo voorkom je vervelende schaduwen of fout lichtinval die je schilderij niet ten goede komen.  Lees ook:
  - Dikke dames schilderijen - en wat je erover moet weten.
  - Hoe koop je kunst?
  - Waarom koop je kunst?


Deel dit bericht op:
Facebook Twitter Google LinkedIn EmailNieuwsbrief
Maandelijks gratis aanbiedingen, tips, nieuws en blogs ontvangen?
Exposities
Wilt u ook exposeren met het werk van Susan Ruiter?
Neem contact op


Galerieën
Werk van Susan Ruiter vindt u permanent bij een aantal nationale en internationale galerieën.
Bekijk galerieën


Contact


Atelier / Galerie

Hoogstraat 125
3131 BM Vlaardingen
Tel. 06 13174733
info@susanruiter.nl

Plan route

Privacystatment
Openingstijden

Openingstijden
Donderdag 11:00 - 17:00 uur
Vrijdag 11:00 - 17:00 uur
Zaterdag 11:00 - 17:00 uur

Op afspraak
Op afspraak: 06 13174733